Cream
 

 

Forsiden

Nyheder

Stutteriet

Resultater

Hingste

Hopper

Føl

Plage

Bedækninger

Salg

Solgte heste

In memorium

Farvegenetik

Galleri

Kontakt

Links

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cream eller creme fortyndingen skyldes en inkomplet dominant allel "cremello-allelen" i MATP genet.
Man bruger ofte betegnelsen "Cr" for cremello allelen, og "C" for den almindelige dominante allel uden effekt på grundfarven.
Hos heste der er heterozygote for Cream genet, gælder det at effekten af genet er fuld på det røde pigment (phaeomelanin) men minimal på det sorte pigment (eumelanin), mens der for homozygoterne sker en fuld fortynding af både sort og rødt pigment. Hos homozygoterne er effekten af genet også nærmest dobbelt, idet farven fortyndes yderligere og hesten bliver helt lys creme farvet, næsten hvid, med lyserød hud og lyseblå øjne. Disse kaldes samlet for Blue Eyed Cream eller BEC. De forskellige BEC farver (Cremello, Perlino og Smokey Cream) ligner hinanden meget, men med små forskelle. Ofte er cremelloen der har rød grundfarve, den lyseste af de tre. Perlinoen der har brun grundfarve har ofte den helt lyse krop, og så en lidt mørkere nogen gange nærmest rustrød man og hale, hvilket passer med at det sorte pigment i man og hale ikke afbleges helt så meget som det røde pigment på kroppen. Smokey Cream der har sort grundfarve er ofte lidt mørkere end de to andre, og har en mere ensformet farve end perlinoen.
Røde heste afbleges til palomino og videre til cremello:



Bakkegaard's Moonlightning, Rød C/C - Bakkegaard's Buzzlightning, Palomino C/Cr - Bakkegaard's Kong Arthur, Cremello Cr/Cr

Brune heste afbleges til buckskin og videre til perlino.
Buckskin farven har desværre haft tendens til at blive kaldt dun eller dun uden ål, af mange af de engelske avsforbund. Dette er ærgeligt idet det skaber forvirring da farven ikke har noget med dun genet at gøre.
Dun heste findes ikke uden ål. En helt anden ting er at der faktisk er en de af de buckskin farvede heste der har ål, selvom de ikke er dun. Dette kaldes pseudoål, og man mener det kan skyldes Sooty genet.



Tartans Laddie, Brun C/C - Shady Acres Zodiac, Buckskin C/Cr - El Barroco, Perlino Cr/Cr

Sorte heste afbleges til smokey black og videre til smokey cream.
Smokey black farven kan variere meget. Nogle bliver helt gyldne især om sommeren, hvor andre bare ligner normale sorte heste, uden nogen tegn på et cream gen.


Stjernen's Opus, Sort C/C - Asperas Phoebe, Smokey Black C/Cr - Bakkegaard's Albert, Smokey Cream Broget Cr/Cr

BEC farve kan som sagt være svære at skelne imellem uden at kende grundfarven. Lille Albert ovenfor er så lys at han sagtens kunne ligne en cremello. Det kan være han bliver en smule mørkere med tiden, men han kan også forblive helt lys. Et billede af ham som helt lille føl, kun få dage gammel, afslører dog tydeligt at han ikke er cremello, da disse oftest fødes helt lyse:


Her er det også tydeligt at se at lille Albert rent faktisk er broget, hvilket ellers kan være svært at se på BEC heste, især cremelloerne.

BEC heste har været beskyldt for at være albinoer. Dette er IKKE sandt. Ægte albinoer findes ikke blandt heste.
Det er meget en smagssag om man kan lide BEC'ernes lyse hud og isblå øjne. En ting skal dog pointeres ang. øjnene, og det er at disse IKKE videregives til føllene, med mindre man bevidst laver en ny BEC.
De blå øjne hos BEC heste kan altså ikke sammenlignes med de såkaldte "glasøjne" man kan støde på i forbindelse med andre gen komplekser, eks. nogle gener for broget, samt generne for aftegn. Mere om dette under afsnittene om brogede heste og aftegn.
Det gode ved en BEC for dem der gerne vil avle cream fortyndede farver er at da hesten er homozygot for cream genet vil den dermed altid give en kopi af genet videre til deres afkom.


De forskellige nuancer

Der er selvfølgelig. ligesom for grundfarverne, et væld af forskellige nuancer inde for cream farverne. Disse kan varierer fra hest til hest men også hos den enkelte hest i forhold til alder, årstid osv.

Palomino


Bommel v. Ens - Tartans Orabella - Stjernens Flossy - Hawksground Little Star

Ved palomino farverne ses ofte en stor forskel i farven fra sommer- til vinterpels. Ofte bliver palominoerne næsten helt hvide om vinteren, især de første 2-3 år af hestens liv.
De palominoer der beholder den gyldne farve året rundt, kaldes af nogen for "non seasonal" palomino.


Bakkegaard's Bellalightning hhv. April og Juli 2011. På første billede ses tydeligt resterne af den hvide vinterpels, med den gyldne farve ventende lige under.

 

Buckskin


Bakkegaard's Ronja - Kerswell Sorcerer - Shady Acres Zodiac - Stjernens Mini-Amigo

Buckskin farven varierer meget med årtiden også, men her er det ofte i forbindelse med pelsskiftene at man kan se at en buckskin hest næsten bliver helt sort for så at blive lys gylden igen når pelsskiftet er overstået.
Man mener dette kan skyldes sooty genet, som også er det man mener ligger bag de pseudoål, man ofte ser på buckskin heste.

 

Smokey Black


Asperas Phoebe - Hasselbos Klassica - Stjernens Gavtyv

Smokey black kan som sagt ligne en helt almindelig sort hest, og selv ved dem hvor man kan se en afblegning af pelse er det svært at skelne mellem effekten af cream genet og så den effekt man ser på mange sorte heste om sommren når de afbleges af solen. Den eneste måde at sikre sig at der er tale om en smokey black, er ved at teste. Med mindre selvfølgelig man ved at en af forældrene er BEC, da hesten i så fald altid vil være bærer af et cream gen.

 

Avl med cream fortyndinger

Da cream genet som sagt er et inkomplet dominant gen, gælder følgende overordnede regler.

Normal farvet/ufortyndet = C/C
Enkelt creme/heterozygot = Cr/C
Dobbelt fortynde/BEC/homozygot = Cr/Cr

C/C x C/C = 100% C/C
Cr/C x C/C = 50% Cr/C og 50% C/C
Cr/Cr x C/C = 100% Cr/C
Cr/C x Cr/C = 25% C/C, 50% Cr/C og 25% Cr/Cr
Cr/C x Cr/Cr = 50% Cr/C og 50% Cr/Cr
Cr/Cr x Cr/Cr = 100% Cr/Cr

Dette betyder f.eks.:
Rød x Rød = Rød
Rød x Palomino = 50% Rød og 50% Palomino
Cremello x Rød = 100% Palomino
Palomino x Palomino = 25% Rød, 50% Palomino, 25% Cremello
Palomino x Cremello = 50% Palomino og 50% Cremello
Cremello x Cremello = 100% Cremello

For heste med sort eller brun grundfarve istedet for rød, bliver det lidt mere kompliceret, da farvemulighederne afhænger af hvordan de enkelte heste genotype ser ud. Altså eks. om heste med sort eller brun grundfarve er bærere af rød? Og om heste med brun grundfarve er heterozygote eller homozygote for brun. Og om evt. heste med rød grundfarve er bærer af brun.

Generelt gælder selvfølgelig at BEC x BEC altid giver BEC, men at grundfarven så afhænger af genotypen på de involverede heste.
Det bliver ofte sagt at hvis man bruger en cremello på en brun eller sort hest, så vil føllet altid blive buckskin. Dette er dog langtfra altid korrekt.
Hvis eks. de sorte eller brune heste er bærer af rød, er der faktisk 50% chance for palomino ved brug af en cremello.
Hvis ikke cremelloen er bærer af brun, vil den heller aldrig kunne lave smokey black på en sort hest, da buckskin jo kræver et gen for brunt, og dette kan en sort hest ikke være bærer af.
Så ja resultaterne af avl med cream genet, afhænger i den grad af forældredyrenes grundfarve og underliggende genotype.

Cream genet er kortlagt og identificeret, og det er derfor muligt at teste for genet.